
CDFA informational handout for Board members, September 19, 2023  
 

APIARY BRAND  

 
 “If the purchaser does not have a registered brand number, he or she may 

use a brand acquired by purchase if a bill of sale on the purchased brand 
number is forwarded by registered mail to the director accompanied by a 
transfer fee as established and periodically updated by the director by 
regulation.” (FAC §29053(a)) 

 “If the purchaser has a previously registered brand number, he or she may 
have other brand numbers transferred to his or her name, without charge, 
but he or she shall destroy any and all branding irons and devices acquired 
by the transfer and notify the director of the destruction.”  (FAC §29053(b)) 

 “If the ownership of the branded equipment is transferred, the original 
brand shall not be defaced or obliterated. The brand, if any, of the new 
owner shall be placed below the original brand and as near it as possible.” 
(FAC §29054)   

 “It is unlawful for any person to have in his or her possession any apiary 
equipment which is branded with any serial number brand other than his or 
her own unless he or she has a bill of sale which he or she obtained from 
the registered owner of the serial brand number.” (FAC §29055)  

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
 How long does it take to get a new brand? 

 Do I have to brand every hive? 

 Do I have to put my brand on the upper left corner? 

 What if I have old equipment that was given to me with someone else’s 
brand number? 


